Skatteregler gåvokort

Får man ge gåvor till anställda? Hur mycket får man köpa julklappar för till anställda? 

vilka regler gäller för gåvor till anställda - gåvokort
när får man ge gåvor till anställda - julklapp, påskägg, sommargåva

När får man ge gåvor till anställda?

Företag vill ibland visa sin uppskattning för sina anställda. Detta görs ofta genom gåvor. Gåvor ges ofta vid jul, påsk och sommar. Men vilka regler gäller för att ge gåvor till anställda? Som företagare finns det många regler att hålla koll på och även är det gäller gåvor till sina anställda.  Dessa regler gäller för att få en gåva skattefritt men du kan även välja att ge gåvor utanför detta men det blir då som en förmån som ska beskattas. 

Här nedan ska vi försöka reda ut vilka regler som gäller om man önskar ge gåvokort till anställda. 

Vilka gåvor är skattefria?

Med en skattefri gåva menas att man får dra av gåvan som en kostnad. Är gåvan ej skattefri ska den räknas som en förmån för den anställde och både arbetsgivaravgiter samt skatt ska betalas. 

Förutom nedan regler för varje specifik gåva så gäller följande: 

Ej pengar

Gåvan får ej ges i form av pengar. Ett gåvokort kan ej bytas mot pengar och räknas därmed som en skattefri gåva. 

Välgörenhet

Vid välgörenhet så finns är det olika regler beroende på vem som bestämmer att exempelvis julgåvan ska skänkas till välgörenhet. Om den anställde uppmanar att de istället för julklapp vill att pengarna skänkes till välgörenhet ses detta som kontanter och beskattas som lön. 

Är det däremot företaget som bestämmer att de anställdas julgåvor ska skänkas till välgörenhet beskattas inte de anställda och du som arbetsgivare får ej göra avdrag för gåvorna. 

Med ett gåvokort kan däremot den anställde välja att skänka till välgörenhet. Detta genom att det finns en gåva att välja som går till en välgörande organisation. Exempelvis ett medicinpaket eller klädpaket. 

Julgåva till anställda

Julklappar till anställda räknar som en skattefri gåva upp till ett värde om 500 kr inklusive moms (400 kr exklusive moms).

Jubileumsgåva till anställda

Visst vill man fira med sina anställa när företaget fyller år. En jubileumsgåva får ha ett värde om upp till 1500 kr inklusive moms. Jubileumsgåvan får ges när företaget firar 25, 50, 75 och 100 år.

Minnesgåva till anställda

En minnesgåva är istället när den anställde till exempel fyller jämnt (gäller däremot endast från 50år och uppåt) eller firar minst 20 år på företaget. Denna gåva får även ges när en anställning upphör. Värdet på en minnesgåva får vara upp till 15 000 kr inklusive moms. Förutom vid upphörande av anställning får endast en minnesgåva ges.

Påsk & Sommargåva

Då kanske ni undrar vad som gäller om man ger påskpresent eller sommarpresent till sina anställda. Det är ju vanligt att företag även ger dessa presenter varje år. 

Dessa gåvor är ej skattefria så ska beskattas för. 

Vill ni ge era anställda en påskpresent eller en sommarpresent är gåvokort en enkel och uppskattad gåva. Det traditionella påskägget sprängfyllt med godis blir svårare med exempelvis allergier och fetma. 

påskpresent sommargåva